ODRŽAVANJE PLEKSIGLASA
Pleksiglas je vrlo izdržljiv materijal, ali se može ogrebati i oštetiti oštrim predmetom ili nepravilnim održavanjem. U prodaji je zaštićen folijom, koja se neposredno po postavljanju skida. Inače, postoje ploče od pleksiglasa čija je jedna strana dodatno zaštićena od nastanka ogrebotina.

 

Pleksiglas je materijal koji se lako održava.

Može se čistiti sapunicom, sredstvima za održavanje staklenih površina, ali se moraju izbegavati abrazivne tečnosti poput acetona, benzina, alkohol koji izaziva mikro pukotine (sredstva sa malom koncentracijom nisu problem), a postoje i posebna sredstva za čišćenje ploča/predmeta od pleksiglasa.

Za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, može se koristiti asepsol i slični rastvori.

Za otklanjanje masnoća, ulja, katrana koristiti heksan ili kerozin dobrog kvaliteta.

U slučajevima gde je neophodno čišćenje alkoholom, to treba naglasiti i elemente proizvesti od livenog pleksiglasa koji je otporniji na tu vrste hemijske reakcije.

 

U cilju što boljeg očuvanja elemenata od pleksiglasa, najbolje je pre upotrebe mokre krpe i sredstva za čišćenje izduvati prašinu i naslage sa klirita. Poželjno je da se koristi dah ili fen za kosu koji je podešen da duva hladan vazduh. Poželjno je izbegavati korišćenje proizvoda sa amonijakom, osveživačem (aromama), odmašćivače. Prilikom čišćenja pleksiglasa ne koristite grube tkanine kako bi ste sprečili grebanje površine. Umesto microfiber krpa preporučuju se pamučne ili flanelske tkanine.